Konserter

Nästa projekt 29 oktober 2022 16.00

The Armed Man - A Mass For Peace av Karl Jenkins

Lördag 29 och Söndag 30 oktober kl 16.00 i S:t Nikolai kyrka

(Konsertlängd 70 min.)

Halmstad Oratoriekör
Halmstads Symfoniorkester
Karin Andersson - sopran
Anna-Stina Mühlhäuser - cello
Anders Wilhelmsson - dirigent
I samarbete med Halmstads Symfoniorkester

Förköp av biljetter:
nortic.se eller Halmstad Tourist Center. Pris: 160 kr i mittskeppet och 120 kr i sidoskepp. Ungdom: 120 kr i mittskepp och 80 kr i sidoskepp.

Lördag 29 oktober kl 10.00 (Lördagsmusik) framförs en minivariant för barn och familj av The Armed Man - VI TROR PÅ FRED! - med Oratoriekören, Halmstads Symfoniorkester och solister.
Fritt inträde - Kollekt.

Aldrig någonsin får vi sluta tro på eller sluta verka för fred!

Foto: Julia Westerberg

Världen har alltid skakats av krig. Det har alltid funnits en tid före ett krig, under pågående krig och efter kriget. Kanske är det en utopi att vår jord är en fredlig plats utan krig och konflikter. Ändå är det vårt hopp - för utan fred, vad finns då kvar?
Just nu är vi alla berörda av ett krig i vårt relativa närområde. Frågorna kring vad som kommer att hända, hur vi alla drabbas och hur det ska gå för offren i det här kriget hänger ständigt över oss. Med denna konsert vill vi sätta fokus på det elände som ett krig skapar men också på att det finns en framtid som förhoppningsvis kan bli ljus, även om våra egna liv och hela vår tillvaro har förändrats.
Med texter från bl.a. Bibeln, Kipling, Dryden och flera av de traditionella mässpartierna från gudstjänsten, har Karl Jenkins skapat sitt verk "The Armed Man". Titeln är hämtad från en fransk folksång från 1400-talet med titeln "L'Homme Armé". Verket är skrivet 1999 och är en beställning från the Royal Armouries Museum i Leeds, och tillägnat alla offer i Kosovokonflikten.
I denna konsert medverkar Halmstads oratoriekör med Halmstads symfoniorkester - en erfaren kör tillsammans med en nyfödd orkester. Detta verk blir det tredje för symfoniorkestern som startade sin verksamhet precis före pandemin. Orkestern har tidigare bl.a. framfört Schuberts "Ofullbordade symfoni" och Dvoraks symfoni "Nya världen" vid sina konserter.
/ Anders Wilhelmsson 

Söndag 5 juni 16.00 2022

Det blev ännu en jättefin konsert. Sommaren kom och Najaden blev mycket varm, det finns ju ingen luftkonditionering i kommunala hus. Men publiken fick se musikerna prestera på sin topp! Och som belöning fick orkestern stående ovationer!
Programmet presenterades med den äran av kompositören Tommie Haglund:
1. Paul Dukas, Fanfar ur la Péri
2. Dmitrij Sjostakovitj, sats 2 ur Pianokonsert nr 2, Solist Jolanta Konopnicka-Johansson
3. Ennio Morricone, Gabriel´s oboe, Solist Mårten Larsson GSO
4. Antonín Dvorak, Symfoni nr 9 i e moll, Från Nya världen. 4 satser.

Katarina Andreasson, adj. professor i orkesterdirigering och musikalisk gestaltning vid Kungl Musikhögskolan, ledde orkestern med skicklighet och skärpa. Hon avslutade med att tacka orkester och publiken och bad alla att ta vara på den här orkestern!
Tack Katarina för ditt mycket entusiasmerande arbete!

Uppstartskonsert 9 oktober 2021

Äntligen fick vi spela för publik igen på Kulturhuset Najaden. Konserten blev lyckad och mycket uppskattad av publiken!
 • Bach, Ouvertyr ur orkestersvit nr 1 i C dur.
 • Medverkande: Lotta Delling oboe, Eva Arulf oboe, Dan Göransson fagott, Ida Hallström Björnberg violin, Viktoria Andreasson, violin, Marie Sättermon, violin, Jessica Pettersson violin, Sanna Björk viola, Heidi Wieland viola, Anna-Stina Mühlhäuser cello, Karin Croné kontrabas, Anders Wilhelmsson cembalo.
 • J.S. Bach, Adagio ur Violinsonat i g-moll BWV 1001
 • Peter Skoog, violinsolo
 • Terje Björklund, Carmina.
 • W A Mozart, Eine kleine Nachtmusik sats 1 och 4.
 • Medverkande: Stråkorkestern Cappella Nova

  Fanfare av Carl Philip Emanuel Bach, March for the Ark No 188

  Trumpet: Carolina Persson, Aron Björk, Otto Ovik,, Rasmus Ahlman, Ellen Cortelius, Magnus Lundberg, Jan Karlsson, Pontus Lindström, Puka: Patric Aure  dirigent: Mikael Johansson

  Efter pausen: Tal av Peter Bäckström, Operaregissör, docent och ny rektor för Halmstads Kulturskola

 • Beethoven pianokvintett i Ess dur op 16
 • Medverkande: Lotta Delling oboe, Björn Lindahl klarinett, Eva Aronson horn, Dan Göransson fagott, Olga Pending piano
 • Blanc, Septett E dur Op 40, sats I Allegro och sats III Scherzo: Tarantella-Trio
 • Medverkande: Peter Skoog violin, Kajsa Larsén viola, Anna-Stina Mühlhäuser cello, Karin Croné kontrabas, Dan Göransson fagott, Björn Lindahl klarinett, Philip Foster horn.  
 • Konferencier: Ulf Fembro

När vi inte kunde spela inför publik eller ens repetera så organiserade vi ändå en konsert. Fast på nätet, inspelat i små grupper och ihopklippta av Armend Hajra. "Midsommarvaka" är en rapsodi för orkester och innehåller flera musikslingor med tydliga referenser till svenska folkmelodier. Stycket har i sin helhet en ljus och positiv stämning vilket skiljer den från det mesta som Alfvén gjort tidigare, som var mer i en introvert fin-de-siècletradition. Det berättar om en logdans en midsommarkväll med ungdomar och äldre. Ledde orkestern vid detta tillfälle gjorde Mikael Johansson. 

Digital Minikonsert 

6 juni 2021

Premiärkonserterna 


25 januari 2020 ägde den fullsatta premiärkonserten rum, under inspirerande ledning av dirigent Katarina Andreasson och med introduktion av Tommie Haglund. Denna följdes dagen efter av en familjevänlig matinékonsert. 

Mycket nöjda musiker och en entusiastisk publik ser nu fram emot Halmstads Symfoniorkesters nästa produktion.

Tommie Haglund introducerar konserten inför uppskattande lyssnare