Medverkande

Medverkande

4/2 2024

Erik Jakobsson.

Dirigent, violinist, pianist och organist. Född och uppvuxen i Ludvika.

Studier i Stockholm hos pianisten Ester Bodin och violinisten Josef Grünfarb. Därefter hos professor Tutter Givskov på Det Jyske Musikkonservatoriet i Århus med avslutande diplomexamen 1986. Efterföljande violinstudier på akademien i Prag och hos Berliner Filharmonikernas konsertmästare, Leon Spierer.

Efter ett kort uppehåll i London med engagemang i bl.a. National Symphony Orchestra och Scottish Chamber Orchestra bosatte sig Erik Jakobsson 1991 i Köpenhamn, där han primärt arbetade som violinist i köpenhamnska orkestrar, huvudsakligen i DR Symfoniorkester.

Dirigentkarriären inleddes med masterclasses hos Jorma Panula efterföljt av studier hos professor Giancarlo Andretta på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium med start 2009. Han har dirigerat danska och svenska orkestrar såsom Själlands Symfoniorkester, Randers Kammerorkester, Helsingborgs och Norrköpings symfoniorkester och Värmlandsoperans orkester.

Han har varit assisterande dirigent på Det Kongelige Teater, och 2008-11 var Erik Jakobsson dirigent, kormästare och repetitör på Opera på Skäret. 2011 var han dirigent på en omfattande danmarksturné av Operaen i Midten´s uppsättning av La Bohème.

Erik Jakobsson har alltid engagerat sig i arbete med unga och amatörer, och dirigerar regelbundet Amatørsymfonikerne, Albertslunds ungdoms-symfoniorkester, Suzuki-instituttets kammerorkester, den svenska orkestern Bergslagens kammarsymfoniker, och Grängesbergs orkesterförening. Han har också varit ledare och dirigent på det årligt återkommande orkesterkursen på Vesterlund højskole med unga musiker från 2000 till 2010.

Våren 2021 avslutade Erik Jakobsson studier i orgel, kyrkomusik och tidig musik på Det kongelige Danske Musikkonservatorium med en solistkonsert i Trinitatis kyrkan i København Han är nu organist och konsertarrangör i Sundby kyrka i Köpenhamn.

Samuel Berthod

Som en outtröttlig resenär genom olika musikaliska världar har Samuel Berthod skapat sig en unik profil bland konsertklarinettister. Han närmar sig med samma förtjusning klassisk musik, samtida musik, jazz, klezmer & balkanmusik, elektro, arrangemang och komposition.

Han har studerat klarinett i Paris hos Alain Damiens och i Frankfurt med Armin Ziegler. Vid sexton års ålder gav han sin första konsert som solist i den virtuosa klarinettkvintetten av Karl Maria von Weber, efter bara åtta års klarinettstudier.


Samuel Berthod har vunnit flera utmärkelser; stiftelsen Radio-France, Thy masterclass i Danmark och Artist in Residence Program i Finland. Han har uppträtt som solist i Europa, Kanada och Australien, innan han återigen bosatt sig i Frankrike och slutligen i Sverige.Han har samarbetat med stråkkvartetterna Élysée (FR), Diotima (FR), Antares (FR), Nocturnum (UA), Artende (FI), Weber (SE), Danska stråkkvartetten, Lamoureux Orchestra (FR), och Rivne Chamber Orchestra (UA), Lviv festivalorkester (UA) och Moravian Philharmonic Orchestra (CZ).

Han har även givit masterclasses vid universitetet i Canberra, vitryska statsakademin i Minsk, akademierna i Odessa, Lviv, Rivne och Chernihiv i Ukraina, och varit klarinettlärare i Paris. Sedan 2023 undervisar han på kulturskolan i Halmstad.