Repertoar

Aktuell Repertoar

Frederick Delius, On Hearing the First Cuckoo in Spring (ca 7 min)

Konserten inleds med en aning om vår. Frederick Delius, född 1866 i England, av tysk härkomst och bosatt större delen av sitt liv i Frankrike, komponerade 1911-1912 två stämningsbilder för liten orkester. En av dessa är On Hearing the First Cuckoo in Spring, en idyll men med raffinerad harmonik.

Publiken var vid uruppförandet våren 1914 ännu lyckligt okunnig om vad som bara ett par månader senare komma skulle, utbrottet av det första världskriget efter skottet i Sarajevo 28 juni 1914.

Carl Maria von Weber, Klarinettkonsert i f moll op 73 (ca 22 min). Solist: Samuel Berthod

Inspirerad av Mozart (Constanze Mozart var f ö hans kusin) komponerade den tyske tonsättaren Carl Maria von Weber år 1811 i den gryende romantiska perioden sin klarinettkonsert i i f moll för vännen och klarinettisten Heinrich Bärmann, som uruppförde konserten i München samma år. Musiken är rik på kontraster med suggestiva stämningar och dramatiska tempi.

-Paus- Publiken bjuds på kaffe eller te i foajén.

Carl Nielsen, symfoni nr 1 i g moll op 7 (ca 34 min)

Danske Carl Nielsens symfoni nr 1 komponerad 1892 av en ung tonsättare, fast besluten att erövra världen!

Nielsen var en varm beundrare av Mozart som levde hundra år tidigare, men hans eget tonspråk var något helt annat, med en friskhet och tonalitet som sprängde konventionens gränser. Carl dedikerade symfonin till sin hustru, den framstående skulptrisen Anne-Marie Brodersen. De gifte sig 1891. De båda konstnärernas äktenskap var långt mer jämställt är vad som var vanligt vid denna tid, och bestod trots kriser under hela deras liv.